Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Vandaag de dag is Vincent van Gogh wereldberoemd, maar dat was vroeger helemaal niet zo! Van Gogh was arm, ongelukkig en onbekend. Zou jij dan nog blijven schilderen? Ontdek het in het online groepsspel: Wat zou jij doen?

Inleiding

De schilderijen van Vincent van Gogh zijn nu wereldberoemd en miljoenen euro’s waard, maar dat is allemaal pas zo gekomen na zijn dood. Vincents leven was vooral heel moeilijk. Hij was onbekend, ongelukkig en arm. Hij was zo ongelukkig dat hij zelfmoord pleegde toen hij 37 jaar was. Pas na zijn dood werd hij ontdekt. Zijn schilderijen maakten hem na zijn dood wereldberoemd. Niemand had ooit op die manier geschilderd en dat maakt zijn werk heel bijzonder. Vincent is ook beroemd om zijn bijzonder en moeilijk levensverhaal als kunstenaar.

Meer over dit onderwerp: zie de Quick-links.

Opbouw opdracht en voorbereiding

In deze opdracht spelen de leerlingen het groepsspel: Wat zou jij doen? In dit spel krijgen ze, na een korte educatieve animatie, drie keuzes voorgeschoteld die met het leven van Vincent van Gogh te maken hebben. Zouden zij blijven schilderen als niemand hun schilderijen mooi vond? En zouden ze hem geholpen hebben in die tijd? Ze geven antwoord voor zichzelf, maar moeten ook de keuze van anderen inschatten. Het spel vertelt ze wat voor keuzes er destijds gemaakt werden én wat voor soort keuzes zij als groepje het meeste maakten: doortastende, avontuurlijke, zorgzame, ondernemende of zorgvuldige keuzes.

  • Vertel de leerlingen meer over Vincent van Gogh in de klas.
  • Maak groepjes van 2 tot 5 spelers.
  • Deze groepjes hebben per groepje één tablet of computer nodig om te kunnen spelen. Je kunt het spel ook spelen op het digibord met de hele klas. Verdeel de klas dan in vijf groepen die samen één speler vertegenwoordigen.
  • Speel het spel hier.
  • Kies voor ‘speel samen’.
  • Kies het aantal spelers.
  • Kies het thema Vincent van Gogh (er zijn nog meer thema’s om te spelen!)

Kom ook eens onze museum bezoeken met de klas

Bekijk ons aanbod

Blijf op de hoogte van de leukste nieuwe opdrachten

Schrijf je in