Veelkleurig Nederland

Maak (en eet!) een heerlijke Laddu

Een wat? Een Laddu! Een hapje dat Hindoes eten bij het feest Raksha Bandhan. Ontdek snel wat je dan viert en hoe je een Laddu maakt. Lekker zoet!

Inleiding voor de docent

In de loop van de twintigste eeuw komen er steeds meer nieuwe Nederlanders uit de hele wereld naar Nederland. Zij nemen ook nieuwe religies en gebruiken mee, en drukken zo hun stempel op het land. Waarschijnlijk zitten er in jouw klas ook kinderen met allerlei verschillende achtergronden en uit verschillende culturen. Dat betekent dat we niet meer alleen de christelijke feesten vieren in Nederland, maar ook allerlei andere feesten die bij die andere culturen horen: het Suikerfeest, Holi, Keti koti én Raksha Bandhan. Het Suikerfeest is een feest dat islamieten vieren na hun periode van vasten (de Ramadan). Holi is een hindoeïstisch feest in maart. Het is een soort Nieuwjaarsfeest en lentefeest ineen en viert de overwinning van de lente op de koude winter en van het goede op het kwade. Keti koti betekent letterlijk: gebroken ketenen en viert de afschaffing van de slavernij. Deze opdracht gaat over Raksha Bandhan.

De opdracht

In deze opdracht gaan kinderen aan de slag met het maken van een lekker hapje dat hoort bij Raksha Bandhan, een Hindoeïstisch feest. Raksha Bandhan valt op de dag van de volle maan in augustus. Zussen bedanken hun broers op dit feest voor de bescherming die hij hen biedt. Om hem te bedanken binden ze een beschermingskoord om zijn pols én maken ze een lekker hapje voor hem, een Laddu.

Boodschappenlijstje

1. Kokos (zakje)
  2. Gecondenseerde melk (blikje)
  3. Kleurstof voor eten
  4. Bonbonpapiertjes
  5. Lepel
  6. Bakje

Opbouw opdracht en voorbereiden

In deze opdracht gaan kinderen aan de slag met het maken van een lekker hapje dat hoort bij het Raksha Bandhan, een feest dat hindoes vieren in augustus.

• Download het boodschappenlijstje.
  • Koop alle ingrediënten.
  • Zet alle benodigdheden klaar in de klas.
  • Laat de digibordslides zien in de klas. Een museumdocent legt hierin met een filmpje uit wat het Suikerfeest is en hoe je een amandelbonbon maakt.
  • Ga met de kinderen aan de slag en geniet van een heerlijk hapje.

Kom ook eens onze museum bezoeken met de klas

Bekijk ons aanbod

Blijf op de hoogte van de leukste nieuwe opdrachten