Hunebedden

Hunebedden

Wat zou jij doen in de tijd van de hunebedden? En je klasgenoot? Ontdek het in het online groepsspel: Wat zou jij doen?

Inleiding

Vijfduizend jaar geleden woonden er ook mensen in Nederland. Ze jaagden en verzamelden hun voedsel bij elkaar. Sommigen gingen hun eigen voedsel verbouwen. Hoe ze eruit zagen en hoe ze leefden, weten we niet precies. Er is niet veel uit die tijd bewaard gebleven. Behalve in de provincie Drenthe, want daar staan hunebedden ‘zomaar’ in het bos en op de hei. Deze hunebedden zijn plekken waar doden werden begraven. Met allerlei grafgiften voor in het hiernamaals.

Meer over dit onderwerp: zie de Quick-links.

Opbouw opdracht en voorbereiding

In deze opdracht spelen de leerlingen het groepsspel: Wat zou jij doen? In dit spel krijgen ze, na een korte educatieve animatie, drie keuzes uit de tijd van de hunebedden voorgeschoteld. Zouden zij jagen of voedsel verbouwen? Wat zouden zij meegeven aan de doden? Ze geven antwoord voor zichzelf, maar moeten ook de keuze van anderen inschatten. Het spel vertelt hen wat voor keuzes er destijds werden gemaakt én wat voor soort keuzes zij als groepje het meeste maakten: doortastende, avontuurlijke, zorgzame, ondernemende of zorgvuldige keuzes.

  • Vertel de leerlingen in de klas meer over de tijd van de hunebedden.
  • Maak groepjes van 2 tot 5 spelers.
  • Deze groepjes hebben per groepje één tablet of computer nodig om te kunnen spelen. Je kunt het spel ook spelen op het digibord met de hele klas. Verdeel de klas dan in vijf groepen die samen één speler vertegenwoordigen.
  • Speel het spel hier.
  • Kies voor ‘speel samen’.
  • Kies het aantal spelers.
  • Kies het thema hunebedden (er zijn nog meer thema’s om te spelen!)

Kom ook eens onze museum bezoeken met de klas

Bekijk ons aanbod

Blijf op de hoogte van de leukste nieuwe opdrachten

Schrijf je in