Eerste Spoorlijn

Eerste spoorlijn

Vroeger ging reizen langzaam. Met de koets haalde je zo’n 14 km/u, met de trekschuit maar 7 km/u. Had jij dan toch liever die nieuwe, dure en gevaarlijke stoomtrein van 40 km/u genomen? Ontdek het in het online groepsspel: Wat zou jij doen?

Inleiding

Op 20 september 1839 reed stoomlocomotief ‘De Arend’ van Amsterdam naar Haarlem. Hij deed er 25 minuten over. Dat was razendsnel voor die tijd! Maar toch vonden veel mensen het maar niets: het ging veel te hard en het maakte teveel lawaai. De trekschuit was dan een stuk comfortabeler. En er gebeurden nog regelmatig ongelukken met de trein. Toch werd de spoorlijn al snel uitgebreid naar Rotterdam en verder door het land. Vandaag de dag kun je je toch niet voorstellen dat er geen treinen zouden zijn!

Meer over dit onderwerp: zie de Quick-links.

Opbouw opdracht en voorbereiding

In deze opdracht spelen de leerlingen het groepsspel: Wat zou jij doen? In dit spel krijgen ze, na een korte educatieve animatie, drie keuzes voorgeschoteld die gaan over de eerste stoomtrein. Zouden zij in die gevaarlijke, gloednieuwe en dure trein durven stappen? Of zouden ze lekker per trekschuit blijven reizen? Ze geven antwoord voor zichzelf, maar moeten ook de keuze van anderen inschatten. Het spel vertelt ze wat voor keuzes er destijds gemaakt werden én wat voor soort keuzes zij als groepje het meeste maakten: doortastende, avontuurlijke, zorgzame, ondernemende of zorgvuldige keuzes.

  • Vertel de leerlingen meer over de eerste spoorlijn in de klas.
  • Maak groepjes van 2 tot 5 spelers.
  • Deze groepjes hebben per groepje één tablet of computer nodig om te kunnen spelen. Je kunt het spel ook spelen op het digibord met de hele klas. Verdeel de klas dan in vijf groepen die samen één speler vertegenwoordigen.
  • Deze groepjes hebben per groepje één tablet of computer nodig om te kunnen spelen.
  • Speel het spel hier.
  • Kies voor ‘speel samen’.
  • Kies het aantal spelers.
  • Kies het thema de eerste spoorlijn (er zijn nog meer thema’s om te spelen!)

Kom ook eens onze museum bezoeken met de klas

Bekijk ons aanbod

Blijf op de hoogte van de leukste nieuwe opdrachten

Schrijf je in