Eerste Wereldoorlog

HALT! Douane!

“HALT! Waarom wilt u de grens over?” In deze game spelen leerlingen een grenswacht ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en leren ze over hoe moeilijk het is om neutraal te blijven in een oorlog.

Inleiding voor de docent

Van 1914 tot 1918 woedde in Europa een ‘Groote Oorlog’ die later de Eerste Wereldoorlog is genoemd. In deze Eerste Wereldoorlog stonden de ‘centralen’ tegenover de ‘geallieerden’. De centralen waren Duitsland, Oostenrijk en Turkije. De ‘geallieerden’ waren Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. De Nederlandse regering vond dat Nederland neutraal moest blijven bij een oorlog in Europa. Neutraal zijn betekent dat je geen partij kiest en dus ook niet mee vecht. Maar in ons land merkte je maar al te goed dat het om ons heen oorlog was. Grote aantallen Belgische vluchtelingen moesten in tentenkampen worden opgevangen. De werkloosheid groeide, want handelen met het buitenland was moeilijk geworden. Bovendien werden veel schepen die goederen vervoerden met torpedo’s tot zinken gebracht. Er werd dan ook volop gesmokkeld!

Meer over dit onderwerp: zie de Quick-links.

Opdracht en voorbereiding

HALT! Is een online spel waarin leerlingen een Nederlandse grenswacht spelen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de grens gebeurde van alles: vluchtende soldaten, smokkelaars die geld wilden verdienen, familieleden die elkaar opeens niet meer konden opzoeken door de oorlog… Kortom: een heel belangrijke rol, zo’n grenswacht. Zeker ook omdat de twee partijen in de oorlog – de geallieerden en de centralen – goed in de gaten hielden of Nederland niet toch stiekem de tegenpartij hielp. In het spel kun je aan de reactie van de landen bovenin zien of je neutraal genoeg blijft. Best moeilijk! Want je wilt ook mensen helpen…

  • Speel het spel zelf een keer ter voorbereiding.
  • Vertel in de klas over de Eerste Wereldoorlog.
  • Laat de leerlingen klassikaal of individueel het spel spelen*.
  • Beantwoord klassikaal de vragen in de digibordmodule.
  • Wie wil kan het spel nog een keer spelen.

*) Je kunt het spel met de hele klas spelen en stemmen over wie jullie doorlaten, terugsturen of oppakken. Je kunt de leerlingen ook individueel laten spelen en daarna klassikaal de quiz doen.

Kom ook eens onze museum bezoeken met de klas

Bekijk ons aanbod

Blijf op de hoogte van de leukste nieuwe opdrachten

Schrijf je in